ΣτΕ: απαγόρευση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κλειστούς χώρους Τρίτη, 27 Μάρτιος 2018 10:26

ΣτΕ: απαγόρευση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κλειστούς χώρους

Τέλος και το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε κλειστούς χώρους σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αποφάνθηκε ότι αυτό υπάγεται στους ίδιους περιορισμούς και απαγορεύσεις που υπάγονται και τα υπόλοιπα είδη καπνού.

Η Ολομέλεια απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί μια σειρά υπουργικών αποφάσεων, σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, καθώς και τους περιορισμούς στη διαφήμιση προϊόντων καπνού.

Ο Σύνδεσμος υποστήριζε ότι η εξομοίωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με το απλό τσιγάρο προκαλεί δυσμενείς οικονομικές συνέπειες και παραβιάζει τη συνταγματικά προστατευόμενη οικονομική ελευθερία όσων δραστηριοποιούνται σε αυτή την αγορά. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις υποστήριζαν ότι πως δεν προκύπτει ταύτιση των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, από το ηλεκτρονικό και το συμβατικό τσιγάρο. Μάλιστα ο Σύνδεσμος έκανε λόγο για «αποφασιστική συμβολή» του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διακοπή του καπνίσματος και κατ' επέκταση, στην προστασία της ιδιωτικής και δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η βλάβη, την οποία επικαλείται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, δεν προκαλείται από τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, αλλά ευθέως από τον σχετικό νόμο (4419/2016). Παράλληλα, η Ολομέλεια αναγνώρισε ότι ο Σύνδεσμος μπορεί να αξιώσει χρηματική αποζημίωση, εφόσον δέχθηκε οικονομική ζημιά από την εφαρμογή του νόμου.

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια