Ένα εκατομμύριο Γάλλοι λένε όχι στο τσιγάρο μέσα σε έναν χρόνο Τρίτη, 29 Μάιος 2018 07:46

Ένα εκατομμύριο Γάλλοι λένε όχι στο τσιγάρο μέσα σε έναν χρόνο

Αισιόδοξα τα μηνύματα από Γαλλία

Ένα εκατομμύριο λιγότεροι είναι οι καπνιστές στη Γαλλία, σύμφωνα με νέα έρευνα του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Πρόκειται για μια ραγδαία μείωση, τη μεγαλύτερη μάλιστα της τελευταίας δεκαετίας.

Παράλληλα παρατηρήθηκε μείωση του καπνίσματος μεταξύ των εφήβων, αλλά και όσων έχουν χαμηλό εισόδημα.

Αναλυτικά, το 2017, το 26,9% των ατόμων από 18 έως 75 ετών κάπνιζαν καθημερινά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2016 ήταν 29,4%. Αυτό σημαίνει, πτώση από τους 13,2 εκατ. καπνιστές σε 12,2 εκατομμύρια.

Η έρευνα εκτιμά ότι αυτή η θετική για την υγεία κάμψη, μπορεί να οφείλεται στα αυστηρά αντικαπνιστικά μέτρα που έχει υιοθετήσει η Γαλλία. Στη μείωση αυτή,  μπορεί επίσης να έχουν συμβάλει παράγοντες όπως: οι συσκευασίες τσιγάρων με αποκρουστικές εικόνες, οι αποζημιώσεις για άτομα που χρησιμοποιούν υποκατάστατα καπνού, η υψηλότερη τιμολόγηση τσιγάρων και εκστρατείες όπως 'μήνας χωρίς καπνό'.

Περισσότερη δουλειά απαιτείται σε όλο τον πλανήτη

Προηγούμενη μελέτη είχε διαπιστώσει πως παρά τις πολύχρονες προσπάθειες ελέγχου του καπνίσματος, η αύξηση του πληθυσμού είχε ως αποτέλεσμα τον αυξημένο αριθμό καπνιστών.

Το κάπνισμα αποτελεί την αιτία για 1 στους 10 θανάτους, μισοί από αυτούς σε τέσσερις μόλις χώρες -Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ και Ρωσία, σύμφωνα με το Lancet.

Η ανάλυση ανά χώρα προειδοποιεί ότι "η επιδημία καπνίσματος εξάγεται από τον εύπορο κόσμο, σε χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων".

Πηγή: bbc.com

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια