Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως καταστρέφει κύτταρα του στόματος Κυριακή, 03 Ιούλιος 2016 18:20

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως καταστρέφει κύτταρα του στόματος

Νέα Υόρκη

Αν και το ηλεκτρονικό τσιγάρο πλασάρεται ως η υγιεινή εκδοχή του καπνίσματος, μια ακόμα μελέτη έρχεται να δείξει ότι αυτό δεν είναι αληθές. Όπως, αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLoS One αμερικανική μελέτη έδειξε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ικανό να καταστρέψει κύτταρα της στοματικής κοιλότητας.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, έκαναν πειράματα με καλλιέργειες κύτταρων σε εργαστηριακές συνθήκες και παρατήρησαν ότι οι τοξικές ουσίες και τα νανοσωματίδια που περιείχε ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου οδήγησαν στο θάνατο 85% των κυττάρων.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι πιθανόν οι ουσίες αυτές να μπορούν να εξοντώσουν το ανώτερο στρώμα των δερματικών κυττάρων στην στοματική κοιλότητα. Και είναι πεποισμένοι ότι ανάλογα θα είναι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

Μάλιστα, προγραμματίζουν μια κλινική δοκιμή προς επιβεβαίωση των πειραματικών ευρημάτων. Αν όντως υπάρξει επαλήθευση αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ικανά να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων παθήσεων της στοματικής κοιλότητας.

«Ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό οδοντιατρικών ασθενών στις Οδοντιατρικές Κλινικές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες έχει χρησιμοποιήσει συσκευές ηλεκτρονικού καπνίσματος, γεγονός που δημιουργεί μια επαρκή βάση δεδομένων για μελλοντικές μελέτες επί του θέματος» σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης Σεν Χου, επίκουρος καθηγητής Στοματικής Βιολογίας και Ιατρικής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα προγνωστικό μοντέλο που θα προβλέπει τα επίπεδα τοξικότητας των προϊόντων ηλεκτρονικού καπνίσματος, ώστε οι χρήστες να είναι καλύτερα ενημερωμένοι» συμπληρώνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν γίνει μόδα, ειδικά μεταξύ των νεαρών ατόμων και των γυναικών. Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπολογίζουν ότι μόνο στις ΗΠΑ, 2,4 εκατομμύρια έφηβοι ήταν χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου το 2014.

 

Πηγή: health.in.gr

 

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια