Εκστρατεία για παραλίες χωρίς αποτσίγαρα Δευτέρα, 18 Ιούλιος 2016 12:17

Εκστρατεία για παραλίες χωρίς αποτσίγαρα

Tο MEDASSET και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, στο πλαίσιο της εκστρατείας “Υπόσχεσή μας: Καθαρές Θάλασσες» ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με σύνθημα “Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά και την παραλία”.

Παγκοσμίως, 6 τρισ. αποτσίγαρα παράγονται τον χρόνο, εκ των οποίων, τα 4,5 πετάγονται σε δημόσιους χώρους ενώ τα περισσότερα καταλήγουν στη θάλασσα.

Το 40% των απορριμμάτων στις ακτές της Μεσογείου είναι αποτσίγαρα. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται από τη συλλογή δεδομένων, κατά τη διάρκεια δράσεων εθελοντικού καθαρισμού ακτών που διοργανώνει το MEDASSET από το 1998.

«Τα αποτσίγαρα είναι τοξικό απόβλητο, όχι απλό σκουπίδι» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κος Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Πολλά θαλάσσια ζώα όπως ψάρια και χελώνες, μπερδεύουν τα αποτσίγαρα με την τροφή τους και τα καταπίνουν.

Οι περισσότεροι, λανθασμένα, θεωρούν ότι το φίλτρο των τσιγάρων είναι από βαμβάκι ή χαρτί. Στην πραγματικότητα αποτελείται από πλαστικές ίνες και χρειάζεται έως και 15 χρόνια για να αποδομηθεί.

«Κάθε φορά που αφήνουμε τα αποτσίγαρά μας στην παραλία ή τα πετάμε στη θάλασσα ή σε δρόμους και φρεάτια μέσα στην πόλη, πρέπει να γνωρίζουμε ότι «ταΐζουμε» τα ψάρια και τα θαλασσινά που βάζουμε στο τραπέζι μας με πλαστικά σκουπίδια», επισήμανε η Υπεύθυνη της εκστρατείας του MEDASSET «Υπόσχεσή μας: Καθαρές Θάλασσες», Κωνσταντίνα Κωστούλα.

«Το φίλτρο του τσιγάρου, αποτελείται από 12.000 πλαστικές ίνες. Όταν το πετάμε στη θάλασσα, είναι σαν να πετάμε 12.000 διαφορετικά μικρά πλαστικά σκουπίδια (μικροπλαστικά) των οποίων οι συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και ο MEDASSET καλούν τους Δήμους της χώρας, να συμμετάσχουν ενεργά στην εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των δημοτών, σχετικά με την ανάγκη οι δημόσιοι χώροι να είναι ελεύθεροι από καπνό και να μην μολύνονται από τα αποτσίγαρα.

 

Πηγή: medasset.org

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια