Κίνδυνος εμφάνισης άσθματος σε παιδιά με πατέρα καπνιστή Τρίτη, 04 Οκτώβριος 2016 07:29

Κίνδυνος εμφάνισης άσθματος σε παιδιά με πατέρα καπνιστή

Νορβηγική μελέτη αποδεικνύει πως το άσθμα εμφανίζεται τρεις φορές πιο συχνά σε όσους ο πατέρας κάπνιζε ως έφηβος.

Είναι γνωστό ότι το περιβάλλον της μητέρας παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των παιδιών. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα, η οποία έγινε με τη συμμετοχή περισσότερων από 24.000 απογόνων, υποδηλώνει ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τους πατέρες.

«Οι απόγονοι, με έναν πατέρα που κάπνιζε μόνο πριν τη σύλληψη, είχαν πάνω από τρεις φορές πιο πρώιμη εμφάνιση άσθματος από εκείνους των οποίων ο πατέρας δεν είχε καπνίσει ποτέ» λέει η καθηγήτρια Cecilie Svanes, του Κέντρου Διεθνούς Υγείας, Τμήμα Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν (UIB).


Το πρώιμο κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο

Η μελέτη δείχνει πως τόσο το κάπνισμα από την εφηβεία όσο και η μακροχρόνια ενασχόληση με αυτό, πριν από τη σύλληψη του παιδιού, από τη μεριά του πατέρα, ευθύνεται για την πρώιμη εμφάνιση μη αλλεργικού άσθματος στο παιδί.

«Το μεγαλύτερο ρίσκο για την εμφάνιση παιδικού άσθματος, βρέθηκε στις περιπτώσεις με πατέρα που κάπνιζε πριν την ηλικία των 15. Επίσης ρόλο παίζει ο χρόνος διακοπής από το κάπνισμα, πριν τη σύλληψη», λέει η Svanes.


Το κάπνισμα, από τη μεριά του πατέρα, μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο γονιδίων στο παιδί

Σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες, η πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε πως οι απόγονοι με άσθμα είναι περισσότεροι, στις περιπτώσεις που η μητέρα κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, δεν εντοπίστηκε καμία επίδραση όσον αφορά το άσθμα, από το μητρικό κάπνισμα, πριν από τη σύλληψη. Η διαφορά από το κάπνισμα του πατέρα, υπογραμμίζει την επίδραση των αρσενικών σπερματοζωαρίων.

"Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι προκαλεί γενετικές και επιγενετικές βλάβες στα σπερματοζωάρια, οι οποίες μεταδίδονται στους απογόνους και έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αναπτυξιακές ανωμαλίες», εξηγεί.

Είναι γνωστό από παλιά ότι το διατροφικό,  το ορμονικό και ψυχολογικό περιβάλλον που παρέχεται από τη μητέρα, μεταβάλλει μόνιμα τη δομή των οργάνων, την κυτταρική απόκριση και την έκφραση του γονιδίου στα παιδιά. Ο τρόπος ζωής και η ηλικία του πατέρα, ωστόσο, φαίνεται να αντικατοπτρίζεται σε μόρια που ελέγχουν τη λειτουργία του γονιδίου.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις από μελέτες σε ζώα για τον λεγόμενο επιγενετικό προγραμματισμό, έναν μηχανισμό με τον οποίο το περιβάλλον του πατέρα, πριν από τη σύλληψη, μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μελλοντικών γενεών».

 

Μετάφραση από: ScienceDaily

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια