Το ηλεκτρονικό τσιγάρο «σπρώχνει» τους νέους στη νικοτίνη Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2017 09:27

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο «σπρώχνει» τους νέους στη νικοτίνη

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όχι μόνο δεν βοηθάει στη μείωση του καπνίσματος, αλλά μπορεί ακόμα και να ενθαρρύνει μερίδα των εφήβων -που «φαινομενικά» θα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αρχίσουν το κάπνισμα- να το πράξουν, σύμφωνα με νέα αμερικάνικη έρευνα.

Διαπιστώθηκε ότι, το κάπνισμα μεταξύ των εφήβων εμφανίζει μια τάση μείωσης μετά από το 2004, η οποία όμως δεν επιταχύνθηκε μετά από την κυκλοφορία, στην αγορά, των ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ 2007-2009.

Ο καθηγητής ιατρικής, Στάντον Γκλαντζ δηλώνει: «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενθαρρύνουν παρά αποθαρρύνουν τους νέους να καπνίζουν και να καταναλώνουν νικοτίνη, επεκτείνοντας τελικά την αγορά του καπνού».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τη Δρ. Λορίν Ντάτρα, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 140.000 μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

«Δεν βρήκαμε καμία ένδειξη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μειώνουν το κάπνισμα των νέων. Μερικά παιδιά καπνίζουν τόσο συμβατικά όσο και ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ ορισμένα άλλα, που θεωρούνταν χαμηλού κινδύνου να καπνίσουν παραδοσιακό τσιγάρο, αρχίζουν να καπνίζουν εξαιτίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου», διευκρίνισε η Δρ. Ντάτρα.

Σύμφωνα με τα πορίσματα παλαιότερων ερευνών, οι έφηβοι που ξεκινούν να καπνίζουν με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχουν αυξημένη πιθανότητα αργότερα στη ζωή τους να συνεχίσουν με το κανονικό τσιγάρο.

Να σημειωθεί ότι, από πέρυσι τον Αύγουστο, η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), περιόρισε την αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ενηλίκους άνω των 18 ετών (και στην Καλιφόρνια άνω των 21 ετών). Παράλληλα, από τον Αύγουστο του 2018, η FDA έχει απαιτήσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να φέρουν προειδοποιητική σήμανση σχετικά με την εθιστική χρήση της νικοτίνης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια