Καπνός και ατμός απειλή για ουροδόχο κύστη Τετάρτη, 17 Μάιος 2017 08:55

Καπνός και ατμός απειλή για ουροδόχο κύστη

Τόσο τα ηλεκτρονικά, όσο και τα συμβατικά τσιγάρα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας στη Βοστόνη.

Ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου «Vanderbilt-Ingram» στο Νάσβιλ του Τενεσί, συνέκριναν δείγματα ούρων, ατόμων που έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με δείγματα μη καπνιστών, εστιάζοντας σε πέντε χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο της ουροδόχου κύστης και ενδεχομένως να εμπεριέχονται στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Το 92% των ατμιστών ήταν θετικοί σε δύο από τα πέντε χημικά και οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν τη μελέτη για τη σχέση μεταξύ ηλεκτρονικού τσιγάρου και καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Μια δεύτερη μελέτη εστίασε στην επίδραση της νικοτίνης και των χημικών συστατικών της, περιλαμβανομένων των νιτροζαμίνων και της φορμαλδεΰδη, στην αποκατάσταση του DNA στα κύτταρα των τοιχωμάτων της ουροδόχου κύστης.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούσαν καρκινογόνο βλάβη στον ιστό της ουροδόχου, ενώ νιτροζαμίνες και φορμαλδεΰδη οδηγούσαν σε βλάβη, μπλοκάροντας την επιδιόρθωση του DNA και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.

Σε μια τρίτη μελέτη, αναλύθηκαν στοιχεία για πάνω από 14.000 ενήλικες με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σε ορίζοντα 30ετίας. Η έρευνα συνέκρινε τα πενταετή ποσοστά επιβίωσης εκείνων που κάπνιζαν λιγότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, με εκείνων που κάπνιζαν περισσότερο.

Και ενώ οι βαρείς καπνιστές αντιμετώπιζαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης από εκείνους που κάπνιζαν λιγότερο, η μικρή μείωση του καπνίσματος ήταν ικανή να βελτιώσει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

 

Πηγή: health.in.gr

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια