Εχθρός της ψυχικής υγείας το τσιγάρο Τετάρτη, 06 Σεπτέμβριος 2017 10:42

Εχθρός της ψυχικής υγείας το τσιγάρο

Η διακοπή του καπνίσματος σχετίζεται με το μειωμένο άγχος και την κατάθλιψη και έχει μια παρόμοια επίδραση όπως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα για τις διαταραχές διάθεσης, σύμφωνα με Βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές, από τα Πανεπιστήμια του Birmingham, του Oxford και το Πανεπιστήμιο Kings College του Λονδίνου, εξέτασαν το σύνηθες επιχείρημα των καπνιστών ότι «ο καπνός βελτιώνει τη διάθεση... Παρόλο που οι περισσότεροι καπνιστές αναφέρουν επιθυμία να διακόψουν το κάπνισμα, πολλοί δεν το κάνουν, καθώς θεωρούν ότι το κάπνισμα προσφέρει οφέλη στην ψυχική τους υγεία».

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα αποτελέσματα από 26 μελέτες που εξέταζαν την ψυχική υγεία των ασθενών, πριν και μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, η διακοπή του καπνίσματος συνδέεται με βελτίωση στην κατάθλιψη, το άγχος και την ψυχολογική ποιότητα ζωής.

Ο καθηγητής της Ψυχιατρικής Kulkarni στο Πανεπιστήμιο Alfred and Monash, υποστηρίζει ότι η έρευνα κατάφερε επιτυχώς να καταρρίψει το μύθο ότι το κάπνισμα είναι χαλαρωτικό: «Η συσχέτιση του άγχους και του καπνίσματος είναι κάτι που συναντάμε συχνά σε ανθρώπους που έχουν έναν εθισμό στη νικοτίνη, στην πραγματικότητα όμως η λαχτάρα για το κάπνισμα βιώνεται ως άγχος, άγχος που ανακουφίζεται με το κάπνισμα». «Εάν κάποιος μπορέσει να ξεπεράσει τον εθισμό με τη σωστές τεχνικές, τότε η λαχτάρα για τσιγάρο υποχωρεί και το άγχος ανακουφίζεται επίσης», συμπληρώνει.

Η Sharon Lawn, καθηγήτρια στο Flinders University επισημαίνει ότι «οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν συντηρήσει πολλούς μύθους για το κάπνισμα, για πολλά χρόνια -ότι οι άνθρωποι χρειάζονται το τσιγάρο, ότι δεν μπορούν να το κόψουν και ότι η διακοπή θα τους έκανε να νιώσουν χειρότερα…». Σύμφωνα με την Lawn, τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν ένα δυνατό χαρτί στα χέρια των ειδικών διακοπής καπνίσματος, προκειμένου να βοηθήσουν περισσότερο όσους επιθυμούν να απαλλαγούν από το κάπνισμα.

Ταυτόχρονα, αποτελούν ένα καλό επιχείρημα προκειμένου οι ειδικοί ψυχικής υγείας να αποτρέπουν τους ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα από το να καταφεύγουν στη χρήση του καπνού με το επιχείρημα ότι το τσιγάρο μπορεί να αποφέρει ψυχικά οφέλη.

 

Πηγή: kontasou.com

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια