Έλεγχοι και πρόστιμα σε καπνιστές στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης Τετάρτη, 20 Σεπτέμβριος 2017 08:29

Έλεγχοι και πρόστιμα σε καπνιστές στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου πραγματοποίησε μικτό κλιμάκιο, επιβάλλοντας πρόστιμα σε όσους κάπνιζαν εντός του δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 50€, σε 12 άτομα που «συνελήφθησαν» επ' αυτοφώρω να καπνίζουν σε χώρους των δικαστηρίων. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Η απόφαση για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ελήφθη σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Διοίκησης του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους. Προς αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε οι έλεγχοι να διεξάγονται από μικτά κλιμάκια, αποτελούμενα από αστυνομικούς, υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και της Δημοτικής Αστυνομίας.  

Τα κλιμάκια περιορίστηκαν, την πρώτη μέρα των ελέγχων- σε συστάσεις. Την επόμενη μέρα όμως δεν χαρίστηκαν στους παραβάτες που έκπληκτοι είδαν τους ελεγκτές να τους κόβουν κλήσεις.  

Η απαγόρευση του καπνίσματος ισχύει σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του μεγάρου και οι σχετικές ταμπέλες που έχουν αναρτηθεί από καιρό σε όλους τους ορόφους το υπενθυμίζουν στους καπνιστές. Πριν από λίγο καιρό η Επιτροπή Διοίκησης του Δικαστικού Μεγάρου είχε απευθυνθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να επιτραπεί η διαμόρφωση ειδικών χώρων για τους καπνιστές (στον 1ο και 3ο όροφο του κτιρίου), αλλά έλαβε αρνητική απάντηση.     

Το παραπάνω μέτρο ισχύει βέβαια και για τους δικαστικούς υπαλλήλους, στους οποίους προβλέπεται να χορηγείται διάλειμμα, διάρκειας 15 λεπτών την ημέρα, ύστερα από συνεννόηση με τους προϊσταμένους των τμημάτων τους, προκειμένου να «απολαμβάνουν» τη συνήθειά τους εκτός δικαστηρίων.

Και ενώ η Ελλάδα  έχει αντικαπνιστικούς νόμους που συνάδουν με τα Ευρωπαικά δεδομένα και κανόνες, οι προσπάθειες εφαρμογής τους στη χώρα μας, δυστυχώς φαίνονται ανεπαρκείς, γεγονός που αντανακλάται στο υψηλό ποσοστό των Ελλήνων που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, στην Ελλάδα, το ποσοστό των ατόμων που είναι εκτεθειμένοι σε καπνό από τσιγάρα, σε δημόσιους, κλειστούς χώρους, ανέρχεται στο 60%, ποστοστό-ρεκόρ στην Ευρώπη. Ένας αριθμός που υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρή τήρηση των αντικαπνιστικών νόμων, καθώς και την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας του απλού πολίτη.

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια