Κίνδυνος καρδιαγγειακών και στυτικής δυσλειτουργίας λόγω χαμηλής τεστοστερόνης Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2017 09:12

Κίνδυνος καρδιαγγειακών και στυτικής δυσλειτουργίας λόγω χαμηλής τεστοστερόνης

Όποιος άνδρας έχει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, κινδυνεύει 2 φορές περισσότερο να παρουσιάσει καρδιαγγειακά προβλήματα και στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με κάποιον που έχει κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με νέα μελέτη Ελλήνων επιστημόνων από την Α' καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο.

Όσο για τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, αυτά συνδέονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, με το κάπνισμα.

Η μελέτη -η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη- διεξήχθη σε δείγμα 760 ασθενών, με μέση ηλικία τα 56 έτη και είχε διάρκεια 10 χρόνια. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: τους καπνιστές, τους πρώην καπνιστές και εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

«Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο πολύ καπνίζει κανείς, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει πιο χαμηλή τεστοστερόνη και κατά συνέπεια να έχει μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο», σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπο Βλαχόπουλο. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο καθηγητής, για εκείνους που κάπνιζαν περισσότερα από 40 πακέτα ετησίως, βρέθηκε ότι ήταν στα όρια του υπογοναδισμού, δηλαδή τα επίπεδα της ορμόνης στον οργανισμό τους δεν ήταν αρκετά, ώστε να λειτουργούν σωστά τα όργανά τους.


Τι προσφέρει η διακοπή καπνίσματος:
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, ο κίνδυνος μειώνεται στο μισό από τον πρώτο χρόνο διακοπής του καπνίσματος, ενώ μετά από 5-7 χρόνια αποχής από το κάπνισμα, ο κίνδυνος εξισώνεται με εκείνον του μη καπνιστή!

Στυτική δυσλειτουργία:
Οι Έλληνες επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνουν την πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας, που σημαίνει, είτε περιορισμένη διάθεση για σεξουαλική επαφή (libido) είτε διαταραχές στύσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βλαχόπουλο, από το πρώτο εξάμηνο χωρίς τσιγάρο, οι δείκτες σεξουαλικής λειτουργίας αρχίζουν να βελτιώνονται.

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια