Υποχρεωτικά σποτ κατά του καπνίσματος από τις καπνοβιομηχανίες στις ΗΠΑ Τρίτη, 28 Νοέμβριος 2017 08:35

Υποχρεωτικά σποτ κατά του καπνίσματος από τις καπνοβιομηχανίες στις ΗΠΑ

Anti-smoking σποτάκια με καθυστέρηση 11 χρόνων. Ήττα για τις καπνοβιομηχανίες – Νίκη για τη δημόσια υγεία.

Η πλειονότητα των μεγάλων καπνοβιομηχανιών των ΗΠΑ άρχισε να δημοσιεύει καταχωρίσεις σε εφημερίδες και να προβάλει στην τηλεόραση σποτάκια που προειδοποιούν για τους κινδύνους του καπνίσματος, καθώς υποχρεώθηκαν να συμμορφωθούν σε μια δικαστική απόφαση που εκδόθηκε πριν από 11 χρόνια.


- Τον Νοέμβριο του 2006, ομοσπονδιακό δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι οι καπνοβιομηχανίες ψεύδονται και παραπληροφορούν το κοινό για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Η δικαιοσύνη τότε είχε διατάξει βιομηχανίες όπως η R.J. Reynolds και η Philip Morris να προβάλουν στην τηλεόραση και στον Τύπο σποτάκια προκειμένου να «διορθώσουν τα ψέματά τους». 

Έπειτα από αυτή την απόφαση, οι καπνοβιομηχανίες άσκησαν σειρά εφέσεων, ζητώντας να τροποποιηθούν ορισμένες λεπτομέρειες στο κείμενο, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την αναβολή, για 10 και πλέον χρόνια, της δημοσιοποίησης των διορθώσεων των εσφαλμένων στοιχείων που παρουσίαζαν στους καταναλωτές.

Αυτή ακριβώς η καθυστέρηση επέτρεψε στο να αποφύγουν την προβολή των εν λόγω σποτ και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που οι νέοι χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον σήμερα, και που εκείνη την περίοδο ήταν λιγότερο δημοφιλείς και δεν περιλαμβάνονταν στην απόφαση του δικαστηρίου. -


Σήμερα, ωστόσο, οι καπνοβιομηχανίες πρέπει να πληρώσουν για μια ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώριση στο κεντρικό σώμα των 50 μεγαλύτερων εφημερίδων της χώρας, όπως της Washington Post ή των New York Times, η οποία θα δημοσιεύεται στα κυριακάτικα φύλλα κι αυτό για πέντε φορές κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Επιπλέον, θα πρέπει να αγοράσουν διαφημιστικό χρόνο για συνολικά 260 τηλεοπτικά σποτ, τα οποία θα προβληθούν σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα (βλέπε: ABC, CBS, NBC), τα οποία θα προβάλλονται τακτικά σε μια περίοδο 12 μηνών.

Τα σποτάκια, τα οποία ξεκίνησαν ήδη να προβάλλονται, παρουσιάζουν με ζοφερό τρόπο τις επιπτώσεις του καπνίσματος: «Το κάπνισμα σκοτώνει κατά μέσο όρο 1.200 Αμερικανούς την ημέρα και προκαλεί ετησίως περισσότερους θανάτους σε σύγκριση με τις δολοφονικές επιθέσεις, το AIDS, τις αυτοκτονίες, τα ναρκωτικά, τα τροχαία δυστυχήματα και το αλκοόλ, όλα μαζί» σημειώνεται σε ένα από αυτά. Μια 'ρομποτική' φωνή διαβάζει τα παραπάνω λόγια τα οποία αναγράφονται με μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο.

Να σημειωθεί πως πάνω από μισό αιώνα πριν, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης βομβαρδίζονταν από διαφημίσεις καπνού. Τα τσιγάρα ήταν το πιο διαφημιζόμενο προϊόν στην τηλεόραση και οι εταιρείες καπνού ήταν χορηγοί εκατοντάδων εκπομπών όπως: "I Love Lucy," "The Flintstones" και "Perry Mason."

Σήμερα, το κάπνισμα παραμένει η βασική αιτία θανάτου και νοσημάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στις ΗΠΑ. Ευθύνεται για 480.000 θανάτους ετησίως, αν και το ποσοστό των καπνιστών μειώθηκε σημαντικά, στο 15% των ενηλίκων το 2015, το χαμηλότερο ποσοστό στα χρονικά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών. Συγκριτικά, το 42% των ενήλικων Αμερικανών κάπνιζε στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Η μεγάλη μείωση του αριθμού των καπνιστών αποδίδεται κυρίως στη φορολογία που επιβάλλεται, στις εκστρατείες κατά του καπνίσματος, όπως και στους περιορισμούς στην προβολή των διαφημίσεων. Το Κογκρέσο απαγόρευσε τη διαφήμιση τσιγάρων από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση το 1970.

Εντούτοις, οι καπνοβιομηχανίες δαπανούν 8 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για να προωθήσουν τα προϊόντα τους.


Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολυμέσα

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια