Μητρικό κάπνισμα και πιθανότητα εγκεφαλικής παράλυσης στο παιδί Πέμπτη, 19 Οκτώβριος 2017 07:41

Μητρικό κάπνισμα και πιθανότητα εγκεφαλικής παράλυσης στο παιδί

Το ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επιβλαβές για τη μητέρα και το μωρό μας ήταν ήδη γνωστό. Τώρα, μια νέα μελέτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι το μητρικό κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εγκεφαλική παράλυση στους απογόνους και έχει ρίξει φως στους μηχανισμούς πίσω από αυτή τη σχέση.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου το 55 % των μητέρων που καπνίζουν πριν την εγκυμοσύνη, διακόπτουν την καπνιστική συνήθεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, περίπου το 10 % των μελλοντικών μητέρων στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να καπνίζει τους τελευταίους 3 μήνες της εγκυμοσύνης.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολυάριθμα προβλήματα υγείας μεταξύ των απογόνων, συμπεριλαμβανομένων του πρόωρου τοκετού, συγγενών ανωμαλιών – όπως το λαγόχειλο ή το λυκόστομα – και το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών. Προηγούμενη έρευνα έχει επίσης συνδέσει το κάπνισμα της μητέρας με μεγαλύτερη πιθανότητα εγκεφαλικής παράλυσης στα παιδιά, αλλά οι μηχανισμοί που αποτελούν τη βάση αυτής της σύνδεσης ήταν ασαφείς.

Η νέα μελέτη – με επικεφαλής την Δρ Hui Chen, του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϋ στην Αυστραλία – παρέχει περισσότερα για το ζήτημα:
Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια κινητική διαταραχή καθώς και διαταραχή ισορροπίας που εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου 1 στα 323 παιδιά στις ΗΠΑ. Η νόσος προκαλείται από βλάβη στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Αυτή μπορεί να συμβεί πριν από τη γέννηση, κατά τη γέννηση, εντός ενός μηνός από τη γέννηση ή κατά τα πρώτα παιδικά έτη. Μια αιτία εγκεφαλικής παράλυσης είναι η ενδομήτρια στέρηση του εγκεφάλου σε πλούσιο σε οξυγόνο αίμα (βλάβη εκ υποξίας-ισχαιμίας, HII).

Η νέα έρευνα – που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Molecular Neuroscience – αποκαλύπτει πώς η ενδομήτρια έκθεση στον καπνό τσιγάρου μπορεί να επιδεινώσει την απάντηση σε ΗΙΙ, προκαλώντας κυτταρικό θάνατο στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με κινητικές δεξιότητες και μνήμη (περιοχές που εμπλέκονται στην εγκεφαλική παράλυση). Οι ερευνητές κατέληξαν στα ευρήματά τους μελετώντας ποντίκια που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν εκτεθεί σε καπνό τσιγάρου πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε περαιτέρω έρευνα, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα κινητικά προβλήματα παρατηρήθηκαν στα νεογνά ποντίκια οφείλονταν σε αύξηση οξειδωτικού στρες, η οποία προκαλείται από έλλειψη ισορροπίας μεταξύ αντιοξειδωτικών και επιβλαβών ελεύθερων ριζών. Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να αξιολογήσει εάν τα αντιοξειδωτικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τη βλάβη από ενδομήτρια έκθεση σε καπνό.

 

Πηγή: healthweb.gr

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια