Κορονοϊός και κάπνισμα. SOS από τους ειδικούς. Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 12:22

Κορονοϊός και κάπνισμα. SOS από τους ειδικούς.

Το κάπνισμα είναι μια ισχυρή συνήθεια που ακόμα και εν μέσω πανδημίας δεν έχει περιοριστεί. Τι συμβαίνει όμως, όταν αυτή η συνήθεια πέρα από επιβάρυνση στο αναπνευστικό μπορεί να γίνει και εστία μετάδοσης του κορονοϊού; Ο ειδικός πνευμονολόγος και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος, Θωμάς Καραπέτσας, μιλαει για τον κίνδυνο του καπνίσματος και τους επιβαρυντικούς παράγοντες του ιού.

Η εικόνα που μεταφέρεται από τις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή, είναι ότι οι οι άνθρωποι με ΧΑΠ και οι υπέρβαροι είναι στην πρώτη βαθμίδα κινδύνου. Δεν μπορούν οργανικά να παλέψουν την ισχυρή επίδραση του ιού. Αυτό που συμβαίνει με το τσιγάρο είναι πολύ επικίνδυνο και υπάρχει μερική ή και ολική σε κάποιες περιπτώσεις άγνοια των συνεπειών.

Ο κ. Καραπέτσας επισημαίνει:  

 «Οτιδήποτε βγαίνει από το στόμα και προκαλεί σταγονίδια μπορεί να γίνει τρόπος μετάδοσης.  Ένας καπνιστής που αναγκάζεται να μείνει σπίτι ή ακόμα και στο χώρο του γραφείου θα πρέπει αυστηρά να καπνίζει σε εξωτερικό χώρο, μόνος του. Διαφορετικά, είναι σαν να έχουμε μια εστία κορονοϊού στο χώρο μας.»


Είναι ένας από τους μεγαλύτερους προδιαθεσικούς παράγοντες.

Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία που στην επίσημη σελίδα της αναφέρει καθαρά ότι κάθε χρήση καπνικού προϊόντος, ιδίως μάλιστα το χρόνιο κάπνισμα, προκαλεί μείωση της άμυνας του αναπνευστικού συστήματος και προδιαθέτει για εμφάνιση συχνών βρογχίτιδων και πνευμονικών λοιμώξεων. Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι ο covid19 προσπερνά σχετικά εύκολα την υπό λειτουργική άμυνα του κροσσωτού επιθηλίου των αεροφόρων οδών των καπνιστών και προσκολλάται στο αναπνευστικό σύστημα με ειδικούς υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE-2). Η γονιδιακή έκφραση του ενζύμου αυτού είναι υπερλειτουργική στον καπνιστή (Cai 2020), ο οποίος με αυτόν το μηχανισμό παρέχει περισσότερους υποδοχείς και ακόμη πιο πρόσφορο έδαφος για προσκόλληση του ιού στον πνεύμονα. Επίσης τονίζεται ότι η χρήση προϊόντων καπνού: α) συνεπάγεται πολύ μεγάλη αύξηση της επαφής των χεριών με το στόμα β) φέρνει σε συχνή επαφή τα δάκτυλα με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα (πακέτο, σπίρτα,...

1. Επίσης τονίζεται ότι η χρήση προϊόντων καπνού:

α) συνεπάγεται πολύ μεγάλη αύξηση της επαφής των χεριών με το στόμα  β) φέρνει σε συχνή επαφή τα δάκτυλα με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα (πακέτο, σπίρτα, αναπτήρας, συσκευές ατμίσματος, συστήματα ναργιλέ κ.α.) ανεξάρτητα από τη χρήση προστατευτικών γαντιών  γ) δυσχεραίνει τη σωστή χρήση μάσκας.

2. Βαρύτητα COVID-19

 Η γνωστή από την εποχική γρίπη, βαρύτερη πορεία των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στους χρήστες προϊόντων καπνού, επιβεβαιώνεται και με τον SARS-CoV-2. Αναφορές από την Κίνα ανεβάζουν το ποσοστό των καπνιστών ασθενών με COVID-19 που χρειάσθηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ στο 12,3%, ενώ οι μη καπνιστές ήταν μόλις 4,7%.

3. Δυσμενής πρόγνωση COVID-19

 Η γνωστή από την εποχική γρίπη, βαρύτερη πορεία των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στους χρήστες προϊόντων καπνού, επιβεβαιώνεται και με τον SARS-CoV-2. Αναφορές από την Κίνα ανεβάζουν το ποσοστό των καπνιστών ασθενών με COVID-19 που χρειάσθηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ στο 12,3%, ενώ οι μη καπνιστές ήταν μόλις 4,7%.

4. Διασπορά COVID-19

 Ο προ συμπτωματικός ή συμπτωματικός καπνιστής και ιδίως ο πάσχων από ΧΑΠ, με τον χρόνιο βήχα του, προκαλεί μεγαλύτερη σταγονιδιακή διασπορά της νόσου. Τα μικροσταγονίδια από βίαιη εκπνοή ή βήχα σε κλειστό χώρο εξακοντίζονται με ταχύτητα άνω των 10m/sec και φθάνουν σε απόσταση μεγαλύτερη των επτά μέτρων. Ο χρήστης προϊόντων καπνού, επιπλέον παράγει ρύπους που δυνητικά συμβάλλουν στη διασπορά της νόσου (αποτσίγαρα, αιωρούμενα σωματίδια, τριτογενές κάπνισμα από ρύπανση δαπέδου, επίπλων κ.α.

5. Παθητικό κάπνισμα – προστασία παιδιών

 Η απαγόρευση των μετακινήσεων, που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αυξάνει τον κίνδυνο οικογενειακής έκθεσης, ιδίως μικρών παιδιών, σε δευτερογενές και τριτογενές παθητικό κάπνισμα μέσα στο σπίτι. Στον καπνιστή, που έχει απόλυτη ανάγκη το κάπνισμα, συνιστάται να καπνίζει μόνο σε εξωτερικό χώρο (αυλή ή βεράντα) και εκτός θέας μικρών παιδιών.

6. Περιορισμός στο σπίτι – stress

 Ο περιορισμός στο σπίτι και η συνεχής συμβίωση μέσα σε μικρό χώρο είναι στρεσογόνοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το συναίσθημα, τον ύπνο, τις ανθρώπινες σχέσεις και να αυξήσουν την επιθυμία των καπνιστών για χρήση καπνικών προϊόντων. Το ίδιο ισχύει για την αυξημένη επιθυμία για πρόσληψη γλυκών και αλκοόλ. Η διατήρηση μιας τακτικής ρουτίνας στον ύπνο, στα γεύματα, στην άσκηση, στην εργασία και στη διασκέδαση θα μετριάσει τις αρνητικές επιδράσεις της απομόνωσης.

 

Πηγή: www.mixanitouxronou.gr

Ρεπορτάζ: Λίλα Βουργαζοπούλου. 

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια