Απαγόρευση τσιγάρου α λα μιλανέζε Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 14:37

Απαγόρευση τσιγάρου α λα μιλανέζε

Το Μιλάνο απαγορεύει το κάπνισμα σε απόσταση 10 μέτρων από άλλους ανθρώπους, σε στάσεις λεωφορείων και τραμ, καθώς επίσης σε πάρκα της πόλης και χώρους πρασίνου, αθλητικούς χώρους, παιδικές χαρές, γήπεδα αλλά και νεκροταφεία.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ψήφισε νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους το 2003. Και το Μιλάνο γίνεται τώρα η πρώτη ιταλική πόλη που εφαρμόζει μια τόσο ευρεία απαγόρευση, στο πλαίσιο των μέτρων για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Γιατί το Μιλάνο;
Το Μιλάνο, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ιταλίας, καταγράφει το υψηλότερο επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δυτική Ευρώπη. Ο δήμαρχος, Marco Granelli, λέει πως ο στόχος της απαγόρευσης είναι διπλός: να βοηθήσει στη μείωση των ατμοσφαιρικών σωματιδίων αερολύματος, γνωστά ως PM10, που ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το ευρωπαϊκό όριο αλλά και να προστατεύσει την υγεία των πολιτών. Ο καπνός των τσιγάρων ευθύνεται για το 8% των PM10 της πόλης.

«Στη διάρκεια της πανδημίας, διαπιστώσαμε πως η υγεία μας είναι εύθραυστη και οι πνεύμονές μας δέχονται επίθεση από τον συγκεκριμένο ιό», εξηγεί, προσθέτοντας πως η υγεία του αναπνευστικού έχει γίνει πλέον προτεραιότητα: «Το Μιλάνο δεν μπορεί να μην το κάνει αυτό». Την απαγόρευση, που δεν περιλαμβάνει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καλωσόρισαν τόσο καπνιστές και μη καπνιστές. Ο Giulio, γιατρός στο επάγγελμα, την χαρακτήρισε μια πολύ σημαντική απόφαση για να δείξει σεβασμό απέναντι στον άλλο».

Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 40 ευρώ. Η μερική απαγόρευση καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους είναι το πρώτο βήμα μιας καθολικής που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2025, σύμφωνα με την οποία θα απαγορεύονται τα τσιγάρα παντού σε απόσταση 10 μέτρων από άλλους ανθρώπους, μεταξύ άλλων μπαρ και εστιατόρια. Το δημοτικό συμβούλιο θα κυκλοφορήσει μια καμπάνια μέσω της οποίας θα καλεί μπαρ και εστιατόρια να απαγορεύουν το κάπνισμα πριν το 2025, προσφέροντας «smoking free» αυτοκόλλητα.

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια