Υψηλότερος ο κίνδυνος εγκεφαλικού, καρδιακής νόσου για τους χρηστές ηλεκτρονικού τσιγάρου Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 11:29

Υψηλότερος ο κίνδυνος εγκεφαλικού, καρδιακής νόσου για τους χρηστές ηλεκτρονικού τσιγάρου

Αυξημένες πιθανότητες για εγκεφαλικό, έμφραγμα ή στεφανιαία νόσο έχουν οι καπνιστές του ηλεκτρονικού τσιγάρου, σύμφωνα με νέα έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων (η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Πολ Ντούντα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάνσας που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο της American Stroke Association στη Χαβάη (ακόμη δεν έχει υπάρξει σχετική επιστημονική δημοσίευση), ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 410.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 66.800 ήταν τακτικοί ατμιστές, ενώ οι 343.900 δεν είχαν ποτέ κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι, σε σχέση με τους μη χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι ατμιστές είχαν κατά μέσο όρο 71% μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, 59% για έμφραγμα ή στηθάγχη και 40% για στεφανιαία νόσο, ενώ είχαν, επίσης, διπλάσια πιθανότητα να είναι και καπνιστές.

«Κυκλοφορεί μία αντίληψη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι αβλαβή. Αλλά αυτή η μελέτη και άλλες προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι, ενώ είναι λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα, η χρήση τους εξακολουθεί να εμπεριέχει κινδύνους».

Συγκριτικά με τους μη χρήστες, οι ατμιστές ήταν νεότεροι σε ηλικία, είχαν μικρότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη.

Η Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικού επεσήμανε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη, δεν παύουν να είναι προϊόντα καπνού, συνεπώς, η χρήση τους χρειάζεται προσοχή και πρέπει να υπόκειται σε όλους τους νόμους που αφορούν αυτά τα προϊόντα. Ζητά, επίσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα, ώστε να περιορισθεί η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και η εμπορική προώθηση και πώλησή τους μεταξύ των νέων, ενώ τονίζει ότι η επίπτωσή τους στην υγεία χρειάζεται να διερευνηθεί περαιτέρω.

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια