Επιβολή Τέλους για επιχειρήσεις με χώρο καπνιζόντων Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 10:38

Επιβολή Τέλους για επιχειρήσεις με χώρο καπνιζόντων

Κοινή Απόφαση για το Τέλος Καπνιζόντων πήραν τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, μετά από τον θόρυβο που προκάλεσε η αντίδραση του αρμόδιου Κοινοτικού Επιτρόπου, σχετικά με τη μη εφαρμογή του απαγορευτικού στο κάπνισμα σε κλειστούς χώρους.

Η Κοινή Απόφαση (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄103/24.1.2019, προς ενημέρωση και εφαρμογή κατά το μέρος που αφορά τις Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ) υπογραμμίζει πως το τέλος καπνιζόντων είναι ετήσιο και το ύψος του ορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο του χώρου που λειτουργεί ως χώρος καπνιζοντων (άρθρο 4).

Σημεία που αφορά:
Η Απόφαση αφορά τη λειτουργία χώρου καπνιζόντων σε καζίνο, στεγασμένα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τ.μ. και καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια.

Ο χώρος καπνιζόντων θα πρέπει να πληροί τα εξής:
- Να έχει μέγιστο εμβαδόν, έως το 1/2 των τετραγωνικών του συνολικού εμβαδού του καταστήματος.
- Να διαχωρίζεται σαφώς από τους χώρους μη καπνιζόντων και να φέρει κατάλληλη σήμανση σε εμφανές σημείο ορατό από τους παρευρισκόμενους εντός του χώρου.
- Να είναι εφοδιασμένος με κατάλληλο σύστημα εξαερισμού, ώστε να αποκλείεται η ανάμιξη του καπνού και των προϊόντων του με τον υπόλοιπο χώρο της επιχείρησης καθώς και με τον αέρα που κυκλοφορεί στο σύστημα εξαερισμού του υπόλοιπου κτιρίου.
- Να λαμβάνονται εντός του χώρου καπνιζόντων, τα κατάλληλα μέτρα απαγωγής του καπνού καθώς και μέτρα για πρόληψη πυρκαγιάς.

Αναγκαία προϋπόθεση για τη λειτουργία του χώρου, η καταβολή Τέλους Καπνιζόντων:
 - Το Τέλος είναι ετήσιο και το ύψος του ορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο του χώρου που λειτουργεί ως χώρος καπνιζόντων.
 - Το Τέλος αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση με την υποβολή δήλωσης, το έντυπο της οποίας περιλαμβάνεται στο Παράρτημα της παρούσας και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής.
 - Η δήλωση υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπό της. 
 - Οι υπόχρεοι που έχουν ήδη προβεί στην ανανέωση λειτουργίας του χώρου καπνιζόντων για την περίοδο από 1/7/2018 έως 30/6/2019 θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση έως την 31/3 και να καταβάλουν το μισό του αναλογούντος ετήσιου τέλους, δηλαδή 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ και την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, στην περίπτωση που τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης διαπιστώνουν την μη υποβολή δήλωσης Τέλους Καπνιζόντων, ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες Αρχές για τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις μη εφαρμογής των διατάξεων, περί απαγόρευσης καπνίσματος. Τα πρόστιμα θα είναι αρκούντως τσουχτερά.

Για κάπνισμα σε κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι χώροι παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ, προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά παράβαση, το οποίο ανεβαίνει στα 600 ευρώ, εφόσον πρόκειται για δημοτικά διαμερίσματα άνω των 2.000 κατοίκων. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει «καμπάνα» 50 ευρώ και στους θεριακλήδες.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αρμόδια όργανα για τους ελέγχους στην εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας είναι κατά βάση οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ, καθώς και η Δημοτική αστυνομία.

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια