7ος θάνατος από ηλεκτρονικό τσιγάρο - Έρευνες, κίνδυνοι, απαγορεύσεις Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 07:19

7ος θάνατος από ηλεκτρονικό τσιγάρο - Έρευνες, κίνδυνοι, απαγορεύσεις

Ένας άνδρας από την California είναι ο 7ος ασθενής που πεθαίνει στις ΗΠΑ από πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ο άνδρας ήταν 40 ετών. Όπως αναφέρει το CNN, ο άτυχος άνδρας πέθανε το Σαββατοκύριακο και είναι το δεύτερο θύμα της πνευμονοπάθειας στην California.

Οι υπόλοιποι νεκροί ήταν από Kansas, Illinois, Indiana, Minnesota, Oregon.

«Ο 40χρονος νοσηλευόταν επί αρκετές εβδομάδες με σοβαρές πνευμονικές βλάβες που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο», δήλωσε η Dr. Karen Haught, αξιωματούχος Δημόσιας Υγείας της Κομητείας Tulare.


Προς κατάργηση τα αρωματικά υγρά στις ΗΠΑ

Η μία αμερικανική πολιτεία μετά την άλλη ανακοινώνουν μέτρα για να περιορίσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση Trump και επιμέρους πολιτειακές κυβερνήσεις προσανατολίζονται προς την απαγόρευση των αρωματικών υγρών.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της California, κ. Gavin Newsom, η πολιτεία θα διαθέσει 20 εκατομμύρια δολάρια σε μία εκστρατεία που θα ενημερώνει το κοινό για τους κινδύνους από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ταυτοχρόνως θα αυξηθούν οι φόροι που επιβάλλονται στα υγρά. Όσον αφορά τα αρωματικά υγρά, που πωλούνται σε διάφορες γεύσεις, «αυτά πρέπει να καταργηθούν», τόνισε.


Η αλήθεια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν εισαχθεί στην αγορά ως μια πιο υγιεινή, εναλλακτική προς τα κλασικά τσιγάρα, λύση στο πρόβλημα του καπνίσματος, και πολλοί καπνιστές στρέφονται σε αυτά σε μια προσπάθεια να διακόψουν το κάπνισμα.

Στην πραγματικότητα όμως το 75% των «ατμιστών» συνεχίζουν να καπνίζουν και κανονικά τσιγάρα.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κερδίζουν συνεχώς έδαφος μεταξύ των εφήβων και των νέων, με τη λογική ότι είναι ασφαλή και κοινωνικά αποδεκτά.

Το γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις βλαβερών ουσιών στον «ατμό» είναι χαμηλότερες από ότι στο παραδοσιακό τσιγάρο, δεν σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή. Για το λόγο αυτό πληθαίνουν οι προσπάθειες μελέτης και καταγραφής των συνεπειών του στην υγεία. Η μελέτη αυτή δεν είναι εύκολη, λόγω της σχετικά πρόσφατης διάδοσης της συνήθειας του ηλεκτρονικού καπνίσματος, λόγω της τεράστιας ποικιλίας σε συσκευές, χημική σύσταση και άρωμα, και λόγω του διαφορετικού μεγέθους των σωματιδίων που οι συσκευές αυτές παράγουν.


Πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Η λειτουργία των συσκευών αυτών περιλαμβάνει τη θέρμανση του διαλύματος σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, πέραν της οποίας το διάλυμα ατμοποιείται. Κατά τη διαδικασία αυτή, πολλές από τις περιεχόμενες ουσίες μεταβάλλουν τη χημική τους σύσταση υπό την επίδραση της θερμότητας και ανάλογα με το μέγεθος των μικροσωματιδίων που προκύπτουν, η εναπόθεση γίνεται σε διαφορετικά σημεία του αναπνευστικού συστήματος.


Σύνθεση και συμπτώματα:

Η βασική χημική σύνθεση του διαλύματος περιλαμβάνει:
    νερό, γλυκερόλη και προπυλενογλυκόλη
    νικοτίνη
    διάφορα χημικά πρόσθετα που προσδίδουν άρωμα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που οι χρήστες αναφέρουν είναι:
  ταχυπαλμία
  αϋπνία
  ερεθισμός στόματος και λαιμού
  ξηρός βήχας
  συριγμός
  σφίξιμο στο στήθος
  δύσπνοια
  επιδείνωση αναπνευστικών προβλημάτων (π.χ. άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια)
  αυξημένη προδιάθεση για αναπνευστικές λοιμώξεις (π.χ. πνευμονία)
  καρδιαγγειακός κίνδυνος, αν το διάλυμα περιέχει νικοτίνη (όπως και στο συμβατικό τσιγάρο)

 

Κίνδυνος από τις αρωματικές ουσίες:

Να σημειωθεί εδώ ότι αν μια αρωματική ουσία είναι ασφαλής για βρώση, αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι είναι ασφαλής και για εισπνοή. Το άρωμα της μέντας, όπως και αυτό της κανέλας, του βουτύρου, της σοκολάτας και πληθώρα άλλων πρόσθετων χημικών αρωματικών ουσιών, είναι τοξικά για το αναπνευστικό, επάγοντας το οξειδωτικό στρες και φλεγμονή των βρόγχων, διεγείροντας την παραγωγή βλέννης, τη βρογχική υπεραντιδραστικότητα και την εμφυσηματικού τύπου καταστροφή των ιστών, όπως δείχνουν μελέτες σε πειραματικά μοντέλα.

Βαρέα μέταλλα όπως το χρώμιο, το νικέλιο και ο μόλυβδος έχουν μετρηθεί σε διπλάσια έως εκατονταπλάσια συγκέντρωση από αυτή του καπνού του τσιγάρου και μπορούν λόγω μεγέθους να εισέλθουν στην κυκλοφορία και να εναποτεθούν σε ευγενή όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, ο μυελός των οστών και φυσικά οι πνεύμονες. Επιπρόσθετα, καρκινογόνα όπως η ακεταλδεϋδη και η φορμαλδεύδη υπάρχουν και στον «ατμό» του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Τη βλάβη στο βρογχικό βλεννογόνο επιτείνουν τα μικροσωματίδια που παράγονται κατά την ατμοποίηση, τα οποία, ανάλογα με το μέγεθός τους, φθάνουν σε άλλοτε άλλο σημείο του αναπνευστικού συστήματος, ή περνούν στην κυκλοφορία του αίματος. Στον εκτενή έλεγχο διαλυμάτων και συσκευών που έχουν αναλυθεί από την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία 5 περίπου χρόνια δεν έχει εντοπισθεί κανένα σύστημα ατμοποίησης χωρίς τοξική δράση, ενώ πρόσφατη μελέτη σε πειραματικά μοντέλα απέδειξε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι τουλάχιστον το ίδιο τοξικό με τον καπνό.

Ο FDA προσπαθεί να επιβάλει κανόνες στην παραγωγή και σύσταση των ηλεκτρονικών τσιγάρων καθώς και όρια στη συγκέντρωση της νικοτίνης που περιέχουν ώστε να μην είναι τόσο εθιστικά αλλά προς το παρόν η κατάσταση δεν ελέγχεται, ιδιαίτερα στις μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος χώρες.

Ο «ατμός» του ηλεκτρονικού τσιγάρου λοιπόν, καθόλου ατμός δεν είναι. Είναι ένα εν πολλοίς άγνωστο χημικό παρασκεύασμα με βεβαιωμένη τοξική δράση και αδιευκρίνιστες προς το παρόν, μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ο πνεύμονας είναι ένα ευγενές όργανο σε πολύ στενή επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, και καθημερινά υφίσταται τις συνέπειες του αέρα που αναπνέουμε. Είναι επιλογή μας να εξασφαλίσουμε μια αναπνοή όσο πιο «καθαρή» γίνεται.

*Η Δρ. Παναγιώτα Καρύδη είναι Διευθύντρια Β΄ Πνευμονολογικής Κλινικής Μetropolitan General


e-cigarette και εγκυμοσύνη

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να επιφέρει προβλήματα στη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Endocrine Society.

Πολλές νεαρές και έγκυες γυναίκες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρώντας τα ασφαλέστερη επιλογή για κάπνισμα. Εντούτοις πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις επιδράσεις του ατμίσματος στη γονιμότητα αλλά και την εγκυμοσύνη.

«Διαπιστώσαμε πως η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου πριν από τη σύλληψη καθυστερεί σημαντικά την εμφύτευση ενός εμβρύου στη μήτρα των ζωικών μοντέλων και συνεπώς καθυστερεί τη γονιμότητα», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Kathleen Caron.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν αν η έκθεση των πειραματόζωων στο ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει τη γονιμότητα και την υγεία των απογόνων. Μετά την έκθεση στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου τα θηλυκά ποντίκια έδειξαν σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη της εγκυμοσύνης. Οι απόγονοι των θηλυκών που εκτέθηκαν σε ηλεκτρονικό τσιγάρο όσο κυοφορούνταν απέτυχαν επίσης να φτάσουν το βάρος που έφτασαν τα πειραματόζωα ελέγχου κατά το ορόσημο των 8,5 μηνών.

 

Πηγή:
ygeiamou.gr
iatropedia.gr

 

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια