Ο πραγματικός αντίκτυπος της καπνοβιομηχανίας Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 08:22

Ο πραγματικός αντίκτυπος της καπνοβιομηχανίας

Έξι περίπου τρισεκατομμύρια τσιγάρα καπνίζονται ετησίως σε όλο τον κόσμο.  /  Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ανά την υφήλιο είναι καπνιστές.  /  Περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού κατατάσσεται στην κατηγορία των καπνιστών.  /  Το τεράστιο αυτό ποσοστό τροφοδοτεί μια βιομηχανία καπνού αξίας 888 δισεκατομμυρίων δολαρίων(!)  /  Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από το ΑΕγχΠ (Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) των Κάτω Χωρών.


Αυτή η γιγαντιαία βιομηχανία που απαρτίζεται από αγρότες, κατασκευαστές, εταιρείες marketing και λόμπυ, είναι το θέμα με το οποίο καταπιάνεται το Bitter Leaves του Rocco Rorandelli, το οποίο διερευνά τον βαθμό στον οποίο η βιομηχανία αυτή ελέγχει τόσο την κοινωνία όσο και το περιβάλλον. Από Ινδονησία μέχρι Σλοβενία, το νέο project του Ιταλού φωτογράφου Rocco Rorandelli αποκαλύπτει τον πραγματικό αντίκτυπο της βιομηχανίας καπνού.

Μέσα σε μία δεκαετία ο Rorandelli πραγματοποίησε ταξίδια σε όλο τον κόσμο, καταγράφοντας τις επιπτώσεις της καπνοβιομηχανίας σε δημόσια υγεία, οικονομία και περιβάλλον.
                                                             underage smoker

                                                                     Ανήλικος καπνιστής στη Τζακάρτα. Πάνω από το 30% των παιδιών της Ινδονησίας
                                                                     ξεκινούν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 10, συχνά υποκινούμενοι από
                                                                     πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος, επιθετικές στρατηγικές μάρκετινγκ και το χαμηλό
                                                                     κόστος των τσιγάρων. Πάνω από 165 εκατομμύρια άνθρωποι καπνίζουν στην Ινδονησία,
                                                                     δηλαδή, πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού. Η Ινδονησία έχει το υψηλότερο ποσοστό
                                                                     ανήλικων καπνιστών στον κόσμο.


Από τα χωράφια καπνού της Ινδίας έως τις επισκέψεις του σε αίθουσες συνεδρίων της Γερμανίας, το Bitter Leaves εξηγεί πώς η βιομηχανία καπνού έχει διεισδύσει στη δημόσια ζωή, μέσα από φωτογραφίες και μαρτυρίες.

Για τον Rocco, το έργο αυτό αποτελεί ένα προσωπικό όραμα και ταυτόχρονα έναν επαγγελματικό στόχο. Η απώλεια του πατέρα του -μανιώδης καπνιστής- από καρκίνο, τον ώθησε να διερευνήσει τις επιπτώσεις που έχει η συγκεκριμένη βιομηχανία στους ανθρώπους γύρω από την εφοδιαστική αλυσίδα.

«Αυτό που βρίσκω ενδιαφέρον είναι πως όταν μιλάμε για κάπνισμα, συνήθως επικεντρωνόμαστε στους κινδύνους που έχει για την υγεία των καπνιστών, ωστόσο παραμελούμε άλλα ζητήματα. Η δύναμη της βιομηχανίας βασίζεται στην απλότητα των τσιγάρων. Ο κομψός τους σχεδιασμός και η καθαρότητα απέχουν πολύ από την πραγματικότητα που μπορεί κάποιος να βιώσει εισπνέοντας και συναντώντας στα χωράφια, καθώς επίσης και στους τομείς της κατασκευής και εμπορίας των τσιγάρων.»

                                         


Το έργο του Rocco τον οδήγησε σε όλο τον κόσμο: σε παραδοσιακές περιοχές καλλιέργειας καπνού, όπως οι νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και πιο κοντά, σε Ιταλία και Βουλγαρία.

«Σήμερα, ο μεγάλος παίκτης στη βιομηχανία του καπνού είναι η Ασία. Μπορείτε να δείτε πόσο ισχυροί και ριζωμένοι είναι στην κοινωνία τους. Κατασκευάζουν δρόμους και αναστηλώνουν ναούς. Ταυτόχρονα όμως, ένα ταξίδι στην ύπαιθρο, όπου και καλλιεργείται ο καπνός, θα μας δείξει πως ο πλούτος δεν κατανέμεται ομοιόμορφα.»

«Οι γαιοκτήμονες θα επαινέσουν τη βιομηχανία, οι εργαζόμενοι όμως και οι εργάτες -χωρίς χαρτιά- θα σας πουν πόσο δύσκολο είναι, πόσο πολύ επιθυμούν μια εναλλακτική λύση.»

Παρόλο που ο Rocco βρίσκεται χρόνια τώρα στον χώρο του φωτορεπορτάζ και έχει σχεδόν πάθει ανοσία στις σκληρές πραγματικότητες που καταγράφει, η περίπτωση αυτή και το πόσο "εξαιρετικά άδικο" είναι το σύστημα, τον έχει αγγίξει πολύ.

«Είναι απογοητευτικό να ξέρεις όταν είσαι εκεί έξω με τους ανθρώπους αυτούς πως η δουλειά σου, πιθανότατα, δεν πρόκειται να τους βοηθήσει. Ειδικά όταν βλέπεις παιδιά να εργάζονται στους αγρούς, είναι ακόμα χειρότερο.»

                                                 
                                                                        Periyapatna, Ινδία. Το παιδί ενός αγρότη, καθισμένο σε μια μπάλα καπνού. Σύμφωνα με
                                                                       τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ (ILO), περίπου 1,3 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται
                                                                       σε τομείς καπνού, με τον αριθμό να αυξάνεται σε ορισμένες χώρες όπως η Ινδία και
                                                                       η Ζιμπάμπουε. Μια πρόσφατη μελέτη εκτιμά ότι περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια
                                                                       παιδιά εργάζονται στην καπνοβιομηχανία της Ινδίας. Το Sustainable Developmental
                                                                       Goals (SDGs) του ΟΗΕ αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των παιδιών που ασχολούνται
                                                                       με την καπνοκαλλιέργεια, με την παροχή εναλλακτικών μέσων διαβίωσης.


Ωστόσο, ελπίζει πως το έργο του μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε καλύτερα τη σκληρή πραγματικότητα πίσω από κάθε τσιγάρο που καπνίζουμε, «να μην εμπιστευόμαστε μόνο το περιτύλιγμα και να είμαστε λίγο πιο επικριτικοί προς αυτό που μας δίνεται.»


Μετάφραση του άρθρου The true impact of big tobacco, in photos
Bitter Leaves, Rocco Rorandelli

Φωτογραφίες: Rocco Rorandelli

 

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια