Παραλίες χωρίς γόπες στη Νότια Ευρώπη Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 07:58

Παραλίες χωρίς γόπες στη Νότια Ευρώπη

Πρόστιμο 25€ θα πληρώνουν οι καπνιστές σε δημοφιλείς παραλίες της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, στις οποίες απαγορεύεται το κάπνισμα.

Ισπανία:

Οι «playas sin humo», δηλαδή, οι παραλίες χωρίς καπνιστές, έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στην Ισπανία. Ολοένα και περισσότερες παραθαλάσσιες ισπανικές πόλεις αρχίζουν να επιβάλουν την απαγόρευση του καπνίσματος, σε ολόκληρες παραλίες ή σε τμήματά τους.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το διάσημο τουριστικό θέρετρο Lloret de Mar στην Καταλονία. Εκεί οι αρχές έχουν ήδη απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλη την παραλία Sa Boadella, καθώς επίσης και σε τμήματα άλλων τεσσάρων πλαζ.

«Κάθε λουόμενος έχει το δικαίωμα να μπορεί να απλώνει την πετσέτα του, οπουδήποτε στην πλαζ, χωρίς να φοβάται ότι θα πέσει πάνω σε γόπες.», δήλωσε ο  Jordi Orobitg, από το δημοτικό συμβούλιο της Lloret de Mar. Μάλιστα, οι σχετικές προειδοποιητικές επιγραφές είναι γραμμένες σε περισσότερες γλώσσες, ώστε οι λουόμενοι να ενημερώνονται αμέσως για τους νέους κανόνες.

Παρά τα παράπονα που εξέφρασαν παραθεριστές, ο Ισπανός δημοτικός σύμβουλος της τουριστικής πόλης, που φιλοξενεί κάθε χρόνο 1,3 εκατομ. τουρίστες, ελπίζει το μέτρο να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες ισπανικές πόλεις.

Ήδη από το 2012 και η περιοχή της Γαλικίας στη βορειοδυτική Ισπανία είχε εφαρμόσει με επιτυχία αντίστοιχο μέτρο. Σήμερα, σε 79 παραλίες της Γαλικίας απαγορεύεται το κάπνισμα, κρατώντας έτσι τα σκήπτρα, σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico.

Δεύτερη έρχεται η Καταλονία με 12 πλαζ μη καπνιστών, ενώ αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται στην Μούρθια, την Ίμπιζα και τις Κανάριες Νήσους. Η Μαγιόρκα από την άλλη δεν απαγορεύει το κάπνισμα σε καμιά από τις παραλίες της, ενώ η πιο πρόσφατη περίπτωση απαγόρευσης του καπνίσματος σε πλαζ ήταν η Ανδαλουσία. Εκεί φέτος το καλοκαίρι δημιουργήθηκε μια ζώνη 500 μέτρων για μη καπνιστές.

Γαλλία και Ιταλία:

Πλαζ για μη καπνιστές δημιουργήθηκε πριν από λίγα χρόνια στη Γαλλική Ριβιέρα και συγκεκριμένα, στη Νίκαια. Στο μεταξύ, σε πολλά άλλα τμήματα του παραλιακού μετώπου της Κυανής Ακτής, το κάπνισμα είναι ανεπιθύμητο. Δύο αντίστοιχες παραλίες έχουν δημιουργηθεί και στις περίφημες Κάννες. Μάλιστα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της πόλης, επιβάλλονται και πρόστιμα ύψους 38€ στους παραβάτες.

Από την άλλη πλευρά, το γαλλικό θέρετρο Cap Ferret, στις ακτές του Ατλαντικού, θέλοντας να δοκιμάσει το συγκεκριμένο μέτρο, τοποθέτησε σε μια πλαζ την πινακίδα: «Παραλία χωρίς κάπνισμα», χωρίς ωστόσο να το απαγορεύει, σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο της πόλης. Εναπόκειται έτσι ακόμη στη διακριτική ευχέρεια των λουόμενων, αν θα καπνίσουν ή όχι. Το ζητούμενο όμως στη περίπτωση του Cap Ferret είναι κυρίως η ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια υπάρχουν επίσης παραλίες μη καπνιστών από τη Λιγουρία στη βόρεια Ιταλία μέχρι την Καλαβρία στη Σικελία. Στη Bibione, στις ακτές της Αδριατικής, ξεκίνησε το 2014 το πρώτο πρότζεκτ παραλίας μη καπνιστών, το οποίο μάλιστα ονομάστηκε «Respira a Mare» (Αναπνέοντας στη θάλασσα).


Σύμφωνα με έναν τοπικό κανονισμό στην παραλία της Bibione απαγορεύεται το κάπνισμα μεταξύ της θάλασσας και της πρώτης σειράς με ξαπλώστρες. Ωστόσο, κάτω από τις ομπρέλες, το κάπνισμα ακόμη επιτρέπεται. Μέχρι στιγμής πάντως, το ιδιότυπο αυτό μέτρο τηρείται, χωρίς παράπονα από τους λουόμενους. Τα δε πρόστιμα για τους απείθαρχους λουόμενους που εξακολουθούν να καπνίζουν στην απαγορευμένη ζώνη, ξεκινούν από τα 25€.

Άλλες χώρες που απαγόρεψαν το κάπνισμα σε παραλίες τους είναι οι: Ταϊλάνδη, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Πορτογαλία.


Πηγή: Deutsche Welle

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια