Η παχυσαρκία είναι «Το νέο κάπνισμα» στο ΗΒ Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 09:54

Η παχυσαρκία είναι «Το νέο κάπνισμα» στο ΗΒ

Μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, η παχυσαρκία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενδέχεται να ξεπεράσει το κάπνισμα, ως η μεγαλύτερη απειλή πρόκλησης καρκίνου στις γυναίκες.

Ο Οργανισμός Cancer Research UK είχε προειδοποιήσει και στο παρελθόν για την υποτιμημένη σχέση μεταξύ υπερβολικού βάρους και καρκίνου. Τώρα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση, προβλέπεται πως το πρόβλημα θα διογκωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης 13 τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου, του καρκίνου του μαστού, του εντέρου και των νεφρών.

Η οργάνωση αναφέρει πως το μεγαλύτερο μέρος του βρετανικού λαού εξακολουθεί να αγνοεί τον κίνδυνο που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Μία μελέτη που διεξήχθη πέρυσι διαπίστωσε ότι μόνο ένας στους επτά Βρετανούς έχει επίγνωση του κινδύνου και η Cancer Research UK ξεκινά μια νέα εκστρατεία με στόχο την ευαισθητοποίηση.

Τον Μάρτιο, ο επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) προειδοποίησε ότι ο ρόλος που παίζει η παχυσαρκία στην πρόκληση καρκίνου και Διαβήτη τύπου 2, την καθιστά  «το νέο κάπνισμα».

«Αυτή τη στιγμή, η παχυσαρκία αποτελεί μια τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία που πρόκειται να επιδεινωθεί, εάν δεν γίνει τίποτα», δήλωσε η Linda Bauld από την Cancer Research UK...  Γι 'αυτό αυξάνουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σχέση μεταξύ καρκίνου και παχυσαρκίας και ζητάμε μέτρα για την προστασία των παιδιών, όπως, η απαγόρευση των διαφημίσεων πρόχειρου φαγητού πριν από τις 21:00, καθώς και περιορισμούς στην προώθηση των λιγότερο υγιεινών προϊόντων.»

Το κάπνισμα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο, περισσότερο απ' ότι η παχυσαρκία, ωστόσο, ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων είναι πολύ περισσότερος από αυτόν των καπνιστών.

Δυσμενέστερη φαίνεται να είναι μάλιστα η θέση των γυναικών -παρόλο που οι παχύσαρκοι άντρες στο ΗΒ είναι περισσότεροι σε αριθμό- καθώς μερικοί από τους συνηθέστερους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι εκείνοι του μαστού και της μήτρας.  

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από καρκίνο που σχετίζεται με το κάπνισμα, απλά επειδή είναι περισσότεροι σε αριθμό από τις γυναίκες καπνίστριες.

Το τραγικό είναι πως ο αριθμός των περιπτώσεων που μπορούν να προληφθούν, που είναι δηλαδή στο χέρι μας, αφού συνδέονται με τον τρόπο ζωής που επιλέγουμε (κάπνισμα,  κακή διατροφή, υπερβολική έκθεση στον ήλιο) αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά ένα τρίτο μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι προσπάθειες για τη μείωση του καπνίσματος, όπως η αύξηση της φορολογίας τους, η απαγόρευση της έκθεσης των τσιγάρων στα καταστήματα και της διαφήμισής τους αποδείχθηκαν επιτυχείς. Τώρα, οι  ειδικοί ενθαρρύνουν την εφαρμογή παρόμοιων μέτρων για την ενημέρωση του κόσμου περί ανθυγιεινής διατροφής και παχυσαρκίας.

13 τρόποι πρόληψης του καρκίνου:

1.  Διακοπή καπνίσματος
2.  Λιγότερη έκθεση στον ήλιο (για αποφυγή μελανώματος)
3.  Μείωση κόκκινου κρέατος στη διατροφή (για αποφυγή καρκίνου του εντέρου)
4.  Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες
5.  Κατανάλωση δύο μερίδων φρούτων και τρεις λαχανικών τη μέρα
6.  Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με άσκηση
7.  Αποφυγή μολύνσεων και ιών που μπορούν να αποφευχθούν με εμβολιασμό ή τσεκ-απ.
8.  Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο (για αποφυγή καρκίνου του ήπατος, του εντέρου, του στήθους και του στόματος)
9.  Μακριά από την καθιστική ζωή (για την καλή λειτουργία της καρδιάς)
10. Αποφυγή θεραπείας ορμονικής αντικατάστασης για την εμμηνόπαυση (μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού)
11. Ο θηλασμός για 12 μήνες μπορεί να αποτρέψει 235 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο.
12. Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.
13. Η ασπιρίνη μπορεί να εμποδίσει τον καρκίνο αλλά δεν είναι αθώα όσον αφορά τα επεισόδια εγκεφαλικών.

Πηγή: independent.co.uk

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια