e-cigarette: Καρκινογόνες χημικές ουσίες παραμένουν στους πνεύμονες Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 08:50

e-cigarette: Καρκινογόνες χημικές ουσίες παραμένουν στους πνεύμονες

Έρευνα:          Desert Research Institute (DRI) και University of Nevada, Reno.
Θέμα έρευνας:  Οι καρκινογόνες χημικές ουσίες που παραμένουν στους πνεύμονες κατά τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.


Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πια πολύ δημοφιλή, ως εναλλακτική λύση καπνίσματος, οι συνέπειες ωστόσο στην υγεία αυτού που ατμίζει, απασχολούν πολύ τις επιστημονικές κοινότητες και τις εταιρείες παραγωγής καπνού. Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία του ατμιστή, δείχνοντας πως σημαντικές ποσότητες καρκινογόνων χημικών ουσιών, όπως η φορμαλδεΰδη, απορροφώνται από την αναπνευστική οδό κατά τη διάρκεια του ατμίσματος.

"Μέχρι τώρα, η μόνη έρευνα σχετικά με την αναπνευστική πρόσληψη αλδεϋδών από το κάπνισμα, αφορούσε μόνο τα συμβατικά τσιγάρα", δήλωσε η Vera Samburova, Ph.D., καθηγήτρια ερευνών στο Τμήμα Ατμοσφαιρικών Επιστημών του DRI και επικεφαλής της μελέτης. "Λίγα είναι γνωστά για τη διαδικασία αυτή, όσον αφορά τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, έτσι, η  κατανόηση των κινδύνων είναι πολύ σημαντική για τον προσδιορισμό της τοξικολογικής σημασίας".

Η Samburova και ο συνάδελφός της-ερευνητής του DRI, Andrey Khlystov, Ph.D., δημοσίευσαν το 2016 ευρήματα έρευνάς τους, σύμφωνα με τα οποία επιβεβαιωνόταν ο σχηματισμός επικίνδυνων επιπέδων αλδεϋδών, κατά τη χημική διάσπαση των αρωματισμένων υγρών του e-cigarette, τα οποία εκπέμπονται σε ατμούς.

Στη μελέτη αυτή, η Samburova και η ομάδα της, εκτίμησαν την έκθεση των ατμιστών σε αυτά τα επικίνδυνα χημικά, αναλύοντας την αναπνοή 12 χρηστών, πριν και μετά τη χρήση. Μέσω της διαδικασίας που ακολούθησαν, καθόρισαν το κατά πόσο αυξήθηκε η συγκέντρωση των αλδεϋδών στην αναπνοή. Έπειτα, προχωρούσαν στην αφαίρεση της συγκέντρωσης των χημικών ουσιών στην εκπνεόμενη αναπνοή από το ποσό που βρέθηκε στους ατμούς που προέρχονται από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Η διαφορά της εξίσωσης αυτής, εξηγεί η Samburova, απορροφάται στους πνεύμονες του χρήστη. Και συμπληρώνει:

"Διαπιστώσαμε ότι η μέση συγκέντρωση αλδεϋδών στην αναπνοή, μετά από το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, ήταν περίπου 10,5 φορές υψηλότερη από ό, τι προηγουμένως. Πέρα από αυτό, είδαμε ότι η συγκέντρωση χημικών ουσιών στην αναπνοή, όπως η φορμαλδεΰδη, ήταν εκατοντάδες φορές χαμηλότερη από την ποσότητα που βρίσκεται στους ατμούς του ηλεκτρονικού τσιγάρου, γεγονός που υποδηλώνει ότι, σημαντικό μέρος της, διατηρείται  στο αναπνευστικό σύστημα του χρήστη."

"Η νέα μας πιλοτική μελέτη υπογραμμίζει τον πιθανό κίνδυνο για την υγεία, ο οποίος σχετίζεται με τις αλδεϋδες που παράγονται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Επιβάλλεται μια μελλοντική μελέτη με πολύ περισσότερους συμμετέχοντες."

Να σημειωθεί πως η ερευνητική ομάδα μερίμνησε ώστε οι συνθήκες δοκιμής της μελέτης να αντικατοπτρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις πραγματικές συνθήκες ατμίσματος. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τις δικές τους συσκευές, γεύσεις που γνώριζαν και κάπνισαν το ηλεκτρονικό τους τσιγάρο τόση ώρα όση και στην καθημερινότητά τους, επιτρέποντας στην ερευνητική ομάδα να καταλάβει πώς χρησιμοποιούνται συνήθως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από τους τακτικούς χρήστες. Και επειδή ακριβώς εξέτασαν «φυσιολογικές» εμπειρίες, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν το γεγονός πως οι υψηλές συγκεντρώσεις αλδεϋδών που εντοπίζονται από άλλες μελέτες, δεν περιορίζονται σε εργαστηριακές συνθήκες.

Πηγή: Sciencedaily.com

Σχετικό άρθρο: E-Cigarette και συμβατικό τσιγάρο έχουν τις ίδιες αρνητικές συνέπειες

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια