Το πούρο, ο ναργιλές και οι επιπτώσεις στην υγεία Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 09:42

Το πούρο, ο ναργιλές και οι επιπτώσεις στην υγεία

Όλες οι μορφές έκθεσης στον καπνό (τσιγάρο, ναργιλές, πίπα, πούρο, μάσημα καπνού, παθητικό κάπνισμα) αυξάνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και προκαλούν διάφορες μορφές καρκίνου.

Πολλοί στρέφονται προς το κάπνισμα του πούρου ή του ναργιλέ, με σκοπό να μειώσουν το κάπνισμα του τσιγάρου. Έρευνες ωστόσο έχουν αποδείξει πως τόσο το πούρο όσο και ο ναργιλές έχουν ακόμη πιο βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία του χρήστη.


Πούρο:
Το κάπνισμα του πούρου είναι, τουλάχιστον το ίδιο, αν όχι περισσότερο βλαβερό, με το κάπνισμα του τσιγάρου. Είναι γεγονός ότι επικρατεί η εντύπωση σε πολλούς ότι το κάπνισμα του πούρου δεν είναι -ή τουλάχιστον είναι λιγότερο- βλαβερό για την υγεία, σε σχέση με το κάπνισμα του τσιγάρου. Είναι επίσης ανησυχητικό και θλιβερό, ότι το κάπνισμα του πούρου παρουσιάζει αύξηση μεταξύ των εφήβων, των νέων ενηλίκων και των γυναικών.

Ωστόσο, οι έρευνες κατά τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει τα ακόλουθα:
- Η συχνότητα του καπνίσματος πούρου βρίσκεται σε συνεχή αύξηση. Φαίνεται ότι το πούρο έχει γίνει δημοφιλές και είναι της μόδας. Η αύξηση αυτή παρουσιάζεται τόσο στους ενήλικες όσο και στους έφηβους.
- Το κάπνισμα του πούρου στη θέση του καπνίσματος του τσιγάρου, δεν μειώνει την εξάρτηση από τη νικοτίνη.
- Με την αύξηση του αριθμού των πούρων που καπνίζει κάποιος και την ποσότητα του καπνού που εισπνέει, ο κίνδυνος θανάτου που δημιουργείται, προσεγγίζει τον κίνδυνο θανάτου που προκαλείται από το κάπνισμα τσιγάρου.
- Ο καπνός του πούρου είναι μια σημαντική πηγή μόλυνσης του αέρα των εσωτερικών χώρων και του σπιτιού. Δημιουργεί μέσα στον αέρα αυτό, νοσηρά, μικρά, λεπτά σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα και μονοξείδιο του άνθρακα που είναι επιβλαβή στην υγεία όταν εισπνέονται.
- Το κάπνισμα του πούρου προκαλεί καρκίνους του πνεύμονα, του άνω αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος.
- Οι νοσηρές δράσεις του καπνού του πούρου επηρεάζουν και το αγγειακό σύστημα. Προκαλεί βλάβη στη λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών με μείωση της ελαστικότητας τους και της ικανότητας να διαστέλλονται όταν είναι αναγκαίο.   


Ναργιλές:
Έχει επικρατήσει ο μύθος ότι το κάπνισμα με το ναργιλέ είναι λιγότερο επικίνδυνο από ότι άλλες μορφές καπνίσματος όπως το τσιγάρο. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ναργιλές είναι περισσότερο επικίνδυνος από άλλους τρόπους καπνίσματος. Ο καπνός του ναργιλέ περιέχει περισσότερη νικοτίνη, πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα και βαριά μέταλλα από ότι ο καπνός του τσιγάρου. Οι διάφορες τοξικές ουσίες δεν φιλτράρονται κατά τη διέλευση του καπνού από το νερό του ναργιλέ. Το μείγμα του καπνού που τοποθετείται στο ναργιλέ για σκοπούς καπνίσματος, είναι ανεξέλεγκτο.

Έρευνες που έχουν γίνει σε χρήστες ναργιλέ, έδειξαν πως:
- Οι χρήστες του ναργιλέ εισπνέουν πολύ περισσότερο καπνό από ότι οι καπνιστές τσιγάρων διότι εισπνέουν μαζικές ποσότητες μείγματος αερίων (προϊόν της καύσης των ποικίλων μειγμάτων καπνού και άλλων ουσιών) που εξέρχονται από το μαρκούτσι του ναργιλέ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), μια συνήθης καπνιστική συνεδρίαση ναργιλέ εκθέτει το χρήστη σε 100 έως 200 φορές περισσότερο όγκο εισπνεόμενου καπνού από ότι το κάπνισμα ενός τσιγάρου.
- Στο αίμα τους υπάρχουν τοξικές ουσίες του καπνού σε τουλάχιστον τις ίδιες ή ψηλότερες συγκεντρώσεις σε σύγκριση με αυτούς που καπνίζουν τσιγάρα.
- Ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα είναι μεγαλύτερος σε χρήστες ναργιλέ παρά στους καπνιστές τσιγάρων. Επίσης κινδυνεύουν περισσότερο για καρκίνο του οισοφάγου, του στομάχου, της ουροδόχου κύστης και των χειλών.
- Ο κίνδυνος μείωσης της λειτουργίας των πνευμόνων είναι μεγαλύτερος στους χρήστες ναργιλέ από ότι στους καπνιστές τσιγάρων.
- υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα μόλυνσης με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σε σύγκριση με μη καπνιστές. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι το μικρόβιο που προκαλεί το έλκος στο στομάχι.
- Η κοινή χρήση του επιστομίου του ναργιλέ από πολλούς χρήστες έχει συσχετισθεί με τη μετάδοση φυματίωσης. Άλλοι μολυσματικοί παράγοντες που δυνητικά μπορούν να μεταδοθούν δια μέσου του ναργιλέ, είναι ο ιός της ηπατίτιδας C, ο ιός του έρπη τύπου 1, ο ιός Epstein Barr της λοιμώδους μονοπυρήνωσης και άλλοι ιοί παθογόνοι για το αναπνευστικό σύστημα.
- Στους χρήστες ναργιλέ η ουλίτιδα (περιοδοντίτιδα) είναι  λίγο συχνότερη από ότι στους καπνιστές τσιγάρων. Η περιοδοντίτιδα είναι η κυριότερη αιτία κακοσμίας στόματος και απώλειας δοντιών.
- Σε έρευνα που έγινε σε Αιγύπτιες γυναίκες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν, βρέθηκε ότι η χρήση ναργιλέ από το σύζυγο τους, συσχετιζόταν με τη στειρότητα στο ζευγάρι.
- Στο Λίβανο, έρευνα έδειξε ότι γυναίκες που κάπνιζαν ναργιλέ, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν παιδιά με χαμηλό βάρος γέννησης. Δηλαδή το ίδιο που είναι γνωστό ότι συμβαίνει σε καπνίστριες τσιγάρων.
- Σε έρευνες στην Ιορδανία βρέθηκε ότι το κάπνισμα με ναργιλέ, αυξάνει την πίεση και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου της καρδίας.


Η απεξάρτηση από κάθε μορφή εθισμού και πλασματικής ευχαρίστησης αποτελεί μονόδρομο για τον άνθρωπο που θέλει να ζήσει, σεβόμενος το σώμα του και τη ψυχική του υγεία.

 

Πηγή: medlook.net

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια