Γιατί οι καπνιστές είναι πιο ευάλωτοι στον covid-19; Πέμπτη, 21 Μαϊος 2020 09:23

Γιατί οι καπνιστές είναι πιο ευάλωτοι στον covid-19;

Γιατί οι καπνιστές είναι πιο ευάλωτοι στο νέο ιό;

Γιατί, σύμφωνα με νέα έρευνα από επιστήμονες του Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL), που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, το κάπνισμα φαίνεται να αυξάνει τους υποδοχείς SARS-CoV-2 στους πνεύμονες. Η έρευνα επισημαίνει ότι ο καπνός του τσιγάρου ωθεί τους πνεύμονες να παράγουν περισσότερο ACE2 (ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης), της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισέλθει σε ανθρώπινα κύτταρα.

Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στις 16 Μαΐου 2020 στο περιοδικό Developmental Cell, ίσως εξηγούν γιατί οι καπνιστές φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε σοβαρές λοιμώξεις.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η αλλαγή είναι αναστρέψιμη, η άμεση διακοπή του καπνίσματος δηλαδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από κορωνοϊό.

Με τα περισσότερα εργαστηριακά πειράματα σε αναμονή λόγω της πανδημίας, οι επιστήμονες του CSHL Jason Sheltzer στράφηκαν αναγκαστικά σε προηγούμενα δημοσιευμένα δεδομένα για να αναζητήσουν πιθανές εξηγήσεις γιατί οι καπνιστές φαίνεται να νοσούν σοβαρότερα από κορωνοϊό. Βρήκαν λοιπόν ότι τόσο τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στον καπνό σε εργαστηριακές συνθήκες όσο και οι άνθρωποι που ήταν καπνιστές είχαν σημαντική αύξηση του ACE2. Τι προκαλεί την αύξηση του; Ουσιαστικά το κάπνισμα ερεθίζει τους αεραγωγούς που κάνει κάποια κύτταρα να παραγάγουν βλέννα για να προστατεύσουν τους πνεύμονες από τους καπνούς. Ταυτόχρονα, όμως, ενισχύουν την ποσότητα του ACE2 και αυξάνουν την ευπάθεια στο SARS-CoV-2.

 

Πηγή: ygeiamou.gr

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια