Kαταγγελία ενάντια στο παθητικό κάπνισμα Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018 07:54

Kαταγγελία ενάντια στο παθητικό κάπνισμα

Έγγραφη αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέβαλε ο πρόεδρος του σωματείου «Συνήγορος των ΑμεΑ», Αντώνης Μπαρδάκης, ιδρυτής της ομώνυμης διαδικτυακής κοινότητας στο facebook που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες μέλη, για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα.

Ο 48χρονος λογιστής, άτομο με αναπηρία ο ίδιος, διαμαρτύρεται για τις ανεπάρκειες του νόμου και ιδίως για την έλλειψη ελέγχων για τον περιορισμό του καπνίσματος σε δημόσια κτίρια, πανεπιστήμια, σχολές, χώρους εργασίας, ακόμα και σε υγειονομικές μονάδες.

Υποστηρίζει ότι έτσι προκαλείται «άνιση μεταχείριση εις βάρος των ατόμων με σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες, αφού ειδικά αυτά εμποδίζονται, στους χώρους που δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος, να εργαστούν, να σπουδάσουν, να περιθάλπονται, να ψυχαγωγηθούν κτλ.».

Αυτή δεν είναι η πρώτη δημόσια καταγγελία μελών του σωματείου ενάντια στο παθητικό κάπνισμα, καθώς έχουν προηγηθεί αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη για κρούσματα παθητικού καπνίσματος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής -πρώην ΤΕΙ Πειραιά-, επιστολές στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Παιδείας, αλλά και κλήσεις για υγειονομικό έλεγχο σε χώρους όπως το ΕΦΚΑ-πρώην ΙΚΑ Πατησίων και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - μετά από καταγγελίες μελών της ομάδας.


Ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ προτείνει βελτιώσεις στα πρότυπα της κυπριακής νομοθεσίας, η οποία ορίζει «εξουσιοδοτημένο λειτουργό», π.χ. αστυνομικός, επιθεωρητής εργασίας, υγειονομικός ελεγκτής κ.λπ., που θα εισέρχεται στους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα και θα ελέγχει για τυχόν παραβιάσεις.

Η αφορμή για να ξεκινήσει την καμπάνια για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα των ΑμεΑ και όσων υποφέρουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις ξεκίνησε το 2016, όταν πήγε στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

«Τότε διαπίστωσα ότι γιατροί και τα μέλη των υγειονομικών επιτροπών του κεντρικού ΚΕΠΑ στην Πειραιώς κάπνιζαν ακόμα και μέσα στους χώρους εξέτασης των ασθενών. Μόνο αφού τους στείλαμε τρεις υγειονομικούς ελέγχους, καταφέραμε να τα ξεκαπνίσουμε επιτέλους. Ομως δεν επαναπαυόμαστε...».

Ο ίδιος, αν και δεν πάσχει από αναπνευστικά προβλήματα, έχει δυσανεξία στον καπνό. «Οταν βρίσκομαι σε χώρο καπνιστών ή που έχουν πρόσφατα καπνίσει μου πέφτει η πίεση, χλομιάζω, μου έρχεται τάση για λιποθυμία. Αμέσως αποχωρώ από τον χώρο. Εχω χάσει δουλειές σε λογιστικά γραφεία επειδή ζήτησα να εργαστώ σε μη καπνιστικό περιβάλλον».

 

Πηγή: efsyn.gr

Η μόνη μέθοδος με γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Prev Next

Άρης και Μιρσάντα Ντάκουρη

Καταφέραμε μετά από 33 χρόνια που κάπνιζα εγώ 3 πακέτα την ημέρα, και έντεκα η γυναικά μου και 1,5 πακέτο την ημέρα να κόψουμε το τσιγάρο. H προοπτική ήταν να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα παιδί. Αυτή τη στιγμή η γυναίκα μου είναι έγκυος και ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Δημήτρης Σούλτας, Δημοσιογράφος

Ήμουν Καπνιστής επί 30 χρόνια , είχα φτάσει να καπνίζω 50 - 60 τσιγάρα την ημέρα και κανείς , ούτε εγώ πίστευαν ότι μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Η μέθοδος που εμπιστεύτηκα ήταν του Antismoking Service και σε μισή ώρα με 45 λεπτά έκοψα το κάπνισμα.

Λουκάς Βρεττός, Μουσικός Παραγωγός

Λέγομαι Λουκάς Βρεττός και χάρη στο Αntismoking Service και μετά από 15 χρόνια κάπνισμα και 2,5 - 3 πακετα τσιγάρα την ημέρα κατάφερα να κόψω το τσιγάρο τα τελευταία 5 χρόνια